ترک متادون با کلونیدین
به گزارش عکس پارسی، ترک متادون با کلونیدین یکی از روش های برطرف اعتیاد به داروی متادون است که در مراکز ترک اعتیاد برای کاهش علایم و دردهای فرد در حال ترک استفاده می گردد، چرا که گاهی خود متادون باعث ایجاد وابستگی در فرد می گردد.
خبرنگاران | سرویس سلامت - اعتیاد یکی از معضلات و مسائل هر جامعه ای است و فرد معتاد هم به سلامت جسمی و روحی خود و هم اطرافیانش آسیب می زند. اما اعتیاد انتها داستان نیست و امروزه با روش های مدرن و پیشرفت علم پزشکی امکان رهایی از این گرداب ممکن شده است و به همین علت است اعتیاد را یک بیماری می دانند که می توان آن را درمان و رفع نمود.
اما ترک اعتیاد فرایندی است که احتیاج به زمان و تحمل درد دارد. برای یاری به پیشگیری از این مسائل، افراد اغلب از داروهایی مانند متادون استفاده می کنند تا علائم ترک را به حداقل برسانند. در عین حال گاهی برای کاهش میل به مصرف متادون از داروهایی چون کلونیدن استفاده می گردد.
متادون چیست؟
یکی از نگرانی های مداوم که در خصوص سم زدایی مواد مخدر برای ترک اعتیاد وجود دارد، ترس از علائم ترک است. بدن درد، حالت تهوع، بی خوابی و سایر علائم می تواند موجب گردد که فرد معتاد از اینکه به سمت ترک و پاکسازی بدن خود از مواد مخدر برود، وحشت داشته باشد. متادون، یکی از داروهایی است که توسط متخصصین ترک اعتیاد برای کاهش علائم ناشی از سم زدایی بدن از مواد مخدر استفاده می گردد و برای کسانی که در معرض سوء مصرف مواد مخدر هستند نیز فرصتی بهتری برای دستیابی به بهبودی را فراهم می نماید.
متادون یکی از داروهای بسیار پر مصرف و شناخته شده برای ترک اعتیاد است و معمولا در درمان اعتیاد موثر و مفید واقع می گردد. اما خود متادون نیز یک ماده مخدر است و ممکن است فرد در حین ترک اعتیاد به مواد مخدر، به مصرف متادون وابستگی پیدا کند. در این صورت برای ترک متادون باید از داروهای مسکن دیگری برای ترک این اعتیاد استفاده کرد.
علائم ترک متادون نیز مانند سایر مواد مخدر اما با شدت کمتر است. از جمله علائم آن شامل:
- تب و لرز بدن درد
- مسائل بی خوابی
- افزایش ضربان قلب
- اسهال و استفراغ
- درد شکم
- افسردگی
- اختلالات رفتاری
- و...
بوده و هرچه که اعتیاد فرد به متادون بیشتر باشد، شدت علائم نیز افزایش خواهد یافت و دوره ترک متادون طولانی تر خواهد شد. این علائم حدود یک روز پس از آخرین مصرف آغاز می شوند. فرد در حال ترک احتمالا روزانه چندین ساعت این علائم را تجربه خواهد نمود و هرچه شدت اعتیاد وی بیشتر باشد، مدت و شدت علائم نیز بیشتر خواهد بود.
شدیدترین و سخت ترین دوره ترک در یک الی دو هفته اول خواهد بود و پس از آن به تدریج علائم کاهش خواهند یافت.
ترک متادون با کلونیدین
معمولا برای کاهش درد و شدت علائم، پزشکان داروهایی مانند کلونیدین را تجویز می کنند که دوره ترک را کوتاهتر کرده و میزان درد بدن و علائم آن را کاهش می دهد. برای موفقیت بیشتر در ترک، بهتر است که سم زدایی بیمار در یک بیمارستان یا مرکز ترک اعتیاد معتبر انجام گردد و تمام مراحل زیر نظر پزشک انجام گیرد.
در روش های معمول، پزشک دوز دارو را به تدریج کاهش می دهد که در نتیجه ترک تدریجی خواهد بود و می توان برای یاری به کاهش علائم ترک، برای بیمار کلونیدین تجویز کرد.
علت بروز علائم ترک به این دلیل است که عملکرد طبیعی بدن مختل شده است و مدتی طول می کشد تا بدن به شرایط عادی و عملکرد نرمال خود برگردد. همچنین بروز این علائم نیز واکنشی به عدم مصرف متادون است چرا که بدن به صورت فیزیولوژیکی به آن وابسته شده است.
کلونیدین چیست؟
کلونیدین در اصل به عنوان یک داروی ضد انعقاد ساخته شده بود. بعد از مدتی پزشکان متوجه شدند که در درمان فشار خون بالا نیز تاثیر دارد و پس از آن این دارو برای همین منظور به طور عمده به بازار عرضه شد. پس از چند سال، پزشکان آغاز به استفاده از این دارو برای سایر برنامه های کاربردی کردند و در نهایت عملکرد کلونیدین به عنوان یک مسکن موثر در ترک مواد مخدر کشف شد.
چگونگی ترک متادون با کلونیدین
کلونیدین می تواند علائم و درد ناشی از ترک متادون و همچنین میل مصرف بیمار به متادون را کاهش دهد. از جمله نشانه های سم زدایی بدن نسبت به مصرف ماده متادون، که توسط کلونیدین کاهش می یابند عبارتند از:
- اضطراب و تحریک پذیری بالا
- تعریق
- آبریزش بینی
- گرفتگی شکم و عضلات
به نظر می رسد که کلونیدین بر سیستم هایی تاثیر می گذارد که باعث بروز واکنش و مبارزه با میل به مصرف مواد در بدن می گردد و این پاسخ ها را آرام می نماید و به همین دلیل است که علائم بالا را کاهش می دهد.
یکی از کاربردهای کلونیدین که اهمیت بیشتری دارد، یاری به سم زدایی بدن از مواد مخدر در زنان باردار است. همانطور که توسط یک مطالعه در مجله پزشکی و علوم درمانی شرح داده شده است، رایج ترین مورد مصرف این دارو برای ترک متادون با کلونیدین در زنان باردار است، چرا که مصرف متادون در دوران بارداری خطراتی مانند اثراگذاری روانی در نوزاد تا هنگام بزرگسالی خواهد داشت. با این حال به طور کامل روشن نیست که متادون چه تاثیری بر روی یک جنین در حال رشد دارد و در حال حاضر متادون به عنوان یک درمان مطمئن برای ترک اعتیاد در دوران بارداری محسوب می گردد.
به دلیل این خطرات ناشناخته بعضی از زنان ترجیح می دهند از جایگزین دیگری برای ترک اعتیاد به جای متادون استفاده کنند، و کلونیدین به عنوان یک جایگزین مناسب برای یاری به سم زدایی از مواد مخدر در دوران بارداری شناخته می گردد.
خطرات ترک متادون با کلونیدین
خطر اصلی ترک متادون با کلونیدین، به طور بالقوه، در زمینه برگشت مجدد به سمت مصرف مواد مخدر است. طبق گزارش یک مجله پزشکی، این خطرات و مسائل شامل موارد زیر است:
- اثرات متنوع، به ویژه در خصوص سوء مصرف مواد مخدر برای افرادی که مدت زیادی اعتیاد سنگین داشته اند.
- تداخل با داروهای دیگر
- اختلالات بر اساس مشخصات سلامتی هر فرد
این خطرات وقتی افزایش می یابد که فرد بدون نظارت یک متخصص مجرب به طور شخصی کوشش می نماید تا بدن خود را سم زدایی کند. به همین دلیل، درمان مبتنی بر نظارت یک پزشک گزینه ای است که احتمال موفقیت ترک اعتیاد مواد مخدر را افزایش می دهد.
لینک اطلاعات مراکز ترک اعتیاد
بیماران گرامی می توانند جهت بهبودی هر چه سریعتر به مراکز ترک اعتیاد واقع در شهر خود مراجعه کنند که در این قسمت اطلاعات مراکز ترک اعتیاد را به تفکیک شهر برای شما آورده ایم.
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد تهران (رباط کریم، شهریار، شهرری و ...)
کمپ های ترک اعتیاد کرج (آدرس و تلفن)
مراکز ترک اعتیاد اصفهان (آدرس و تلفن)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد خوزستان (اهواز، آبادان و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد خراسان رضوی (مشهد، سبزوار و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد استان فارس (شیراز و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد آذربایجان شرقی (تبریز، میانه و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد قم
با آرزو بهبودی هر چه سریع تر برای شما امیدواریم با گامی محکم و با اراده در این جهت سخت به موفقیت و بهبودی دست یابید. جدای از تمام موارد اشاره شده، فرد معتاد بسیار حساس و آسیب پذیر است و برای طی کردن این جهت احتیاج به حمایت و پشتیبانی عاطفی دارد، پس سعی کنید شرایط مناسبی را برای آنها فراهم کنید تا بتوانند این مشکل را با موفقیت پشت سر بگذارند.
منبع: setare.com