قرص کلوزاپین (Clozapine) و درمان روان پریشی

به گزارش عکس پارسی، قرص کلوزاپین (Clozapine) از داروهایی است که در کنترل روان پریشی و درمان اسکیزوفرنی تجویز می شود. مصرف این دارو احتمال خودکشی را در افراد مبتلا به اسکیزفرنی کاهش می دهد. یبوست، خشکی دهان، خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، تهوع، استفراغ و افزایش قند خون برخی از عوارض مصرف داروی کلوزاپین می باشد.

قرص کلوزاپین (Clozapine) و درمان روان پریشی

اختلالات روانی از بیماری هایی هستند که باید هر چه زودتر درمان شوند. تاخیر در درمان این بیماری های روحی و روانی می تواند مسائل دیگری مثل ایجاد افکار خودکشی در فرد بیمار و یا بروز افسردگی را به دنبال داشته باشد. برای کنترل بیماری ها و اختلالات روانی مثل روان پریشی داروهای مختلفی وجود دارد و پزشک با توجه به میزان ضعف یا شدت بیماری ممکن است هرکدام را برای فرد مبتلا تجویز کند.

روان پریشی چیست؟

روان پریشی شرایطی است که در آن فرد دچار توهم و هذیان می گردد. در این شرایط فرد شرایط متفاوتی را تجربه می کند. او با دنیایی خیالی ارتباط برقرار می کند و چیزهایی را می بیند و می شنود که دیگران نمی بینند و نمی شوند. در واقع او چیزهایی را احساس می کند که واقعیت ندارد. همین امر موجب می گردد فرد نتواند به درستی در اجتماع فعالیت داشته باشد. بیماری هایی مثل اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی برخی از انواع بیماری های روان پریشانه هستند. عوامل مختلفی در بروز این حالات روانی دخیل هستند. مصرف الکل و مواد مخدر، ضربه های شدید مغزی و روانی، عوامل ژنتیکی و سکته های مغزی همگی می توانند از دلایل بروز روان پریشی در افراد باشند. اگر بخواهیم به طور خلاصه ویژگی های رفتاری یک فرد مبتلا به روان پریشی را ذکر کنیم می توانیم بگوییم بدبینی، اضطراب، عدم تمرکز، خنده های بی دلیل و اختلالات مربوط به خواب برخی از این ویژگی ها هستند. خوشبختانه داروهایی با اسامی مختلف وجود دارند که می توانند میزان توهمات و هذیان گویی ها را کاهش داده و تفکر و رفتار فرد مبتلا را پایدار کنند. یکی از این داروها کلوزاپین است که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شوید.

قرص کلوزاپین چیست؟

قرص کلوزاپین (Clozapine) از داروهایی است که در کنترل روان پریشی و درمان اسکیزوفرنی تجویز می گردد. این دارو بیشتر در بیمارانی که به سایر داروهای ضد روان پریشی مقاومت نشان می دهند مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف کلوزاپین احتمال خودکشی را در افراد مبتلا به اسکیزفرنی تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.

نام های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام های تجاری Clozaril , Clopine , Versacloz , FazaClo
موارد مصرف

درمان روان پریشی و اسکیزوفرنی

عوارض یبوست، خشکی دهان، خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، تهوع، استفراغ، افزایش قند خون، افزایش یا کاهش دمای بدن، رنگ پریدگی، تاری دید، افزایش ضربان قلب، افزایش وزن، اختلالات قاعدگی، کم خونی، بثورات جلدی، ناتوانی جنسی، مشکل در ادرار
تداخل دارویی کاربامازپین، کرتریموکسازول، کلرامفنیکل، سولفونامیدها و پنی سیلامین ، داروهای بیهوشی، داروهای ضد درد، داروهای ضد اضطراب، آزیترومایسین و سایمتیدین، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد صرع، فنی توئین، ترفنادین، لیتیم، متیل دوپا، داروهای کاهش دهنده فشار خون و الکل

مقدار و نحوه مصرف قرص کلوزاپین

میزان دقیق مصرف این دارو به دلیل حساسیت بالایی که دارد حتما باید توسط پزشک متخصص مشخص گردد.

نکاتی که در رابطه با مصرف این دارو باید بدانید

  1. در صورتیکه سابقه حساسیت دارویی داشته اید این دارو را مصرف نکنید.
  2. کلوزاپین در بیماران مبتلا به تشنج کنترل نشده منع مصرف دارد.
  3. در صورتیکه سابقه ابتلا به بیماری هایی مثل اختلال کبدی و اختلالات دستگاه قلبی و عروقی داشته اید، این دارو را با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف کنید.
  4. قطع این دارو باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک صورت گیرد.
  5. در صورتیکه با مصرف این دارو دچار علائمی مثل درد قفسه سینه، مسائل تنفسی، تب، گلو درد و عفونت شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
  6. دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید. دوره درمان باید کامل گردد.
  7. اگر باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید موارد را به اطلاع پزشک برسانید چرا که ممکن است این دارو برای جنین مضر باشد.
  8. در صورتی که یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن آن را میل کنید ولی اگر تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد فقط آن نوبت را مصرف کنید و از دو برابر کردن آن خودداری کنید.
  9. در صورتیکه بیشتر از 2 روز دارو را مصرف نکردید پیش از مصرف مجدد دارو باید با پزشک مشورت کنید.
  10. توصیه می گردد از این دارو در دوران شیردهی استفاده نگردد.
  11. فهرست کلیه داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. چرا که ممکن است برخی از داروها با داروی کلوزاپین تداخل داشته باشد.
  12. طی مصرف این دارو از مصرف الکل پرهیز کنید.
  13. ضمن مصرف داروی کلوزاپین در انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری بالا دارد (مانند رانندگی) احتیاط کنید.
  14. کلوزاپین را می توان با غذا یا بدون آن مصرف کرد.
  15. در صورت اقدام به جراحی، جراح را از مصرف این دارو آگاه سازید.

توصیه ها و اقدامات پرستاری

  • انجام آزمایش خون جهت بررسی و شمارش تعداد سلول های خونی طی مصرف این دارو ضروری است. در صورت کاهش شدید گلبول های سفید مصرف دارو باید قطع گردد.
  • مصرف این دارو در سالمندان باید با احتیاط باشد.

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم در صورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله خبرنگاران در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: setare.com
انتشار: 30 بهمن 1399 بروزرسانی: 30 بهمن 1399 گردآورنده: par30pix.ir شناسه مطلب: 1392

به "قرص کلوزاپین (Clozapine) و درمان روان پریشی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قرص کلوزاپین (Clozapine) و درمان روان پریشی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید