سنگ اعتیاد و تاثیر گروه همسالان

به گزارش عکس پارسی، ممکن است دوستانی معتاد به یک ماده مخدر داشته باشید و یا متوجه شده اید فرزندتان دوستانی معتاد دارد. اغلب این دوستان اطرافیان خود را به مصرف تشویق می نمایند. خیلی از افراد این تعارفات و تشویق ها را بی تاثیر می پندارند. اما واقعا تاثیر دوستان در اعتیاد چقدر است؟

سنگ اعتیاد و تاثیر گروه همسالان

آیا چنین دوستانی می توانند عاملی برای آغاز اعتیاد باشند؟ طبق مشاهدات بیشتر اعتیادها از نوجوانی آغاز می شوند. برای یک نوجوان دوستان اهمیت زیادی دارند. نوجوانان کوشش می نمایند از عقاید و افکار هم سن های خود پیروی نمایند؛ در واقع آن ها این کار را برای آنکه عضوی از آن گروه باشند انجام می دهند. حال اگر این دوستان معتاد باشند، احتمال گرایش به سمت مواد به میزان زیادی افزایش پیدا می نماید.

نوجوانان در برابر مسائل زندگی و مسائلی که با آنها روبروه می شوند، مانند عدم درک شدن توسط بزرگسالان، از خانواده و اجتماع دور می شوند و درصدد پیدا کردن تکیه گاه های دیگری بر می آیند پس به سمت دوستان جذب می شوند زیرا دوستان نه تنها او را سرزنش نمی نمایند بلکه احساس درک متقابل را در فرد ایجاد می نمایند. نوجوانان معمولاً تحت تأثیر اعمال، رفتار، گفتار و افکار دوستان خود قرار می گیرند و خواسته ها و نظرات آنان را با مقاومت کمتری می پذیرند؛ چرا که با بودن در کنار آنها احساس فردیت و استقلال بیشتری می نمایند. در این شرایط نوجوانان آسیب پذیرترند و زمینه انحراف به سمت اعتیاد فراهم می شود.

61 درصد عامل آغاز به اعتیاد گروه همسالان است

احمد ریواده دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگاران، با اشاره به اینکه 61 درصد از علل آغاز اعتیاد گروه هم سالان است، گفت: آغاز اعتیاد در بعضی از افراد از گروه دانش آموزی و دانشجویی صورت می گیرد و در این استان در حوزه دانش آموزی احتیاج به آموزشمهارت های زندگی ونه گفتن را داریم.

وی اضافه کرد: بستر روی آوردن به رفتارهای پرخطر وجود دارد اما باید دانش آموزان مهارت های مختلف همچون دوست یابی را فرا گرفته باشند تا بتوانند در مقابل آسیب های مختلف همچون اعتیاد ایمن باشند.

وی ادامه داد: در حال حاضر حتی تحصیلنموده ها نیز در زندگی با خلاءهایی روبرو هستند که این خلاها ناشی از آن بوده که مهارت های فردی و ارتباط جمعی را یاد نگرفته و شیوه های زندگی کردن را فرا نگرفته اند که همین عوامل سبب می شود تا پدیده هایی همچون اعتیاد به وجود آید.

ریواده با بیان اینکه خراسان شمالی در حوزه اعتیاد دانش آموزی جزو استان های پاک است و مشکل جدی در این خصوص ندارد، اظهار کرد: اما آسیب های دیگری متوجه دانش آموزان این استان است که این عوامل ممکن است زمینه ساز بروز اعتیاد در این افراد شود که یکی از آنها خشونت و پرخاشگری است.

وی ادامه داد: در این استان در حوزه دانش آموزی دغدغه نداشتن مهارت کنترل خشم و هیجانات وجود دارد و باید به آن به طور ویژه پرداخت.

حل اختلالات روحی و روانی کودک اقدامی موثر برای دوست یابی صحیح در سنین بزرگسالی

دکتر سجادپور روانشناس بالینی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با خبرنگاران در ارتباط با اینکه یکی از علل بروز اعتیاد گروه هم سالان و عدم مهارت در دوست یابی صحیح در افراد است، گفت: اینکه فرد در پیدا کردن دوست دچار مشکل است و نمی تواند دوست خوبی را انتخاب کند به مسائل ریشه ای در شخص بازمی شود.

وی اضافه کرد: اختلالات پیش فعالی، سلوک در کودک، اضطراب، اختلالات خلق و خویی، والدین مصرف نماینده، طلاق، سبک دل بستگی ناایمن و ... عواملی هستند که ممکن است از همان کودکی در فرد و یا در زندگی وی وجود داشته باشد که بر روی دوست یابی وی نیز تاثیرگذار خواهد بود.

سجادپور ادامه داد: عوامل دیگری همچون سوء استفاده از کودک، کتک زدن کودک، سوء استفاده جنسی از وی، غفلت یا نادیده دریافت کودک، عدم حمایت عاطفی از کودک از دیگر عواملی است که بر روی دست یابی شخص موثر است.

وی اظهار کرد: اعتیاد در فرد به واسطه خلای که در وی وجود دارد، ایجاد می شود و در حقیقت فرد معتاد با ماده مخدر، خلاء خود را پوشش می دهد.

وی با بیان اینکه یکی از عواملی که سبب می شود تا فرد معتاد نشود، وجود بخش بازدارندگی در مغز وی است، توضیح داد: بعضی از بچه ها دچار اختلال بیش فعالی هستند که بخش بازدارندگی مغز آن ها ضعیف عمل نموده و نمی توانند در مقابل وسوسه ها مقابله نمایند در نتیجه هر کاری را باید امتحان نمایند و باید تمامی این افراد در دوران کودکی درمان شود.

سجاد پور تاکید نمود: باید اختلالات روحی و روانی بچه ها درمان شود تا بتوانند در سنین بزرگسالی دوست یابی صحیحی داشته باشند و اگر این امر حل نشود با مسائل آسیب های اجتماعی روبرو خواهند شد.

خانواده ها در دوست یابی فرزندان خود مداخله صحیح داشته باشند

زهرا یوسف نژاد مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با خبرنگاران، بیان نمود: دوست پیدا کردن یک مهارت است و باید آن مهارت در دوران کودکی به بچه ها یاد داده شود.

وی گفت: بچه ها باید با این موضوع آشنا شوند که باید دوستانی را برای خود انتخاب نمایند که در قالب زندگی ها آن ها، رفتار و کردار خانواده آن ها شباهت داشته باشد و خانواده ها نیز باید در دوست یابی فرزندان خود دخالت داشته باشند.

وی اضافه کرد: رفتار خانواده در مسئله دوست یابی فرزندان نباید به این گونه باشد که یا آن ها را به طور کلی رها نمایند و یا اینکه سخت گیری های بی مورد داشته باشند.

یوسف نژاد ادامه داد: ممکن است فردی دچار اشتباهی شود و خانواده رفتار خیلی بدی در مقابل این اشتباه داشته باشد که سبب شود تا اعتماد به نفس از آن گرفته شود در نتیجه شخص به هیچ عنوان مهارت نه گفتن را نخواهد داشت و به خواسته دوستان ناباب نه نخواهد گفت.

وی توضیح داد: بعضی از بچه ها اعتماد به نفس ندارند و نمی توانند به گروه بپیوندند و بعضی نیز اعتماد به نفس بالایی دارند و ممکن است به هر گروهی بپیوندند در نتیجه باید به هر دو گروه مهارت و آموزش های صحیح دوست یابی توسط خانواده و مدرسه داده شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 14 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: par30pix.ir شناسه مطلب: 320

به "سنگ اعتیاد و تاثیر گروه همسالان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سنگ اعتیاد و تاثیر گروه همسالان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید