روش های کاشت انواع سبزه عید
به گزارش عکس پارسی، یکی از آداب و رسوم ما ایرانی ها در عید نوروز پهن کردن سفره هفت سین است. سبزه از اجزای اصلی هفت سین به شمار میرود که نشانه حیات، تولد دوباره و سبزی است. سبزه ماش، گندم، عدس، ذرت، هسته پرتغال و نارنج، خاک شیر، قره ماش، هسته خرما، تخمه آفتابگردان و سبزه تخم کدو از انواع سبزه عید نوروز به شمار می روند.
با نزدیک شدن به ایام عید نوروز بسیاری از خانواده ها دوست دارند، خودشان سبزه عید را بکارند. برای کاشت تمامی سبزه ها باید از بذر سالم و تازه استفاده کنید تا قوه رشد مناسبی داشته باشند. در ادامه به روش کاشت انواع سبزه عید می پردازیم.
انواع سبزه عید ؛ سبزه گندم
یکی از محبوب ترین سبزه ها، سبزه گندم است. برای کاشت سبزه گندم، ابتدا یک مشت گندم را به مدت دو روز خیس کرده و مدام آب آن را عوض کنید تا ترش نشود.
هنگامی که بذر ها شروع به جوانه زدن کرد به وسیله یک آبکش آب آن ها را بگیرید و داخل دستمال نخی مرطوب نگهداری کنید. به طور مرتب دستمال را با آب پاش مرطوب کنید و در مکان گرم و مرطوب قرار دهید سپس یک تا دو روز صبر کنید تا جوانه ها بیش تر رشد کرده و سبز شوند.
در ادامه داخل یک بشقاب یا سینی، میزانی ماسه شسته ریخته و جوانه ها را به آرامی داخل ظرف منتقل کنید تا لایه ضخیمی ایجاد شود. ظرف را در مکان مناسب قرار داده تا نور کافی به آن برسد و هر چند ساعت یک بار ظرف را بچرخانید تا نور به همه جای سبزه برسد و یک دست رشد کند. روزی یک تا دو بار سبزه را با آب ولرم آب پاشی کنید.
زمانی که رشد سبزه به میزان دلخواهتان رسید تا لحظه تحویل سال آن را در جای خنک قرار دهید تا زرد و خراب نشود. با یک روبان آن را تزیین کنید. در ایام نوروز، روز ها سبزه را داخل اتاق بیاورید و شب ها در محلی با دمای کم تر نگهداری کنید تا عمر سبزه طولانی تر شود.
انواع سبزه عید ؛ کاشت سبزه هسته پرتغال یا نارنج برای عید
یک پرتغال هسته دار انتخاب کنید و هسته های آن را طوری که آسیب نبینند، خارج کرده و کاملا زیر آب بشویید تا هیچ پالپی لابه لای آن باقی نماند سپس به مدت یک روز در آب ولرم خیس کنید. روی هسته ها را با دقت بکنید تا مغز هسته آسیب نبیند سپس یک روز دیگر داخل آب ریخته و خیس کنید.
در ادامه دانه ها را در یک پارچه نخی مرطوب نگهداری کنید و داخل یک پاکت پلاستیکی قرار دهید تا رطوبت هسته ها حفظ شود. پاکت پلاستیکی را کنار پنجره قرار دهید تا دمای مناسب برای رشد سبزه فراهم شود. دو هفته صبر کرده و در این مدت، مدام دانه ها را مرطوب کنید.
در ادامه درون یک گلدان یا ظرف مناسبی که انتهایش سوراخ دارد، خاک سبک باغچه ریخته و دانه ها را بکارید. توجه داشته باشید که تراکم دانه ها نه خیلی کم و نه خیلی زیاد باشد.
انواع سبزه عید؛ سبزه خاکشیر
سبزه خاکشیر در مقایسه با سبزه های دیگر خیلی سریع و در مدت زمان کوتاهی سبز می شود. برای تهیه این سبزه به ازای یک پیمانه خاکشیر از پنج پیمانه آب برای خیساندن به مدت یک شب استفاده کنید.
یک کوزه سفالی آماده کنید و با جوراب زنانه نازک سطح کوزه را بپوشانید سپس جوراب را خیس کرده و با دست خیس، بذر های خاکشیر را به صورت یک دست روی کوزه بمالید. کوزه را پر از آب کنید و مدام با آب پاش مرطوب کنید. مدت زمان سبز شدن سبزه خاکشیر پنج تا شش روز است.
انواع سبزه عید؛ سبزه عدس
یکی از پرطرفدارترین سبزه های عید، سبزه عدس است. برای تهیه این سبزه، میزان زیادی عدس داخل ظرفی مناسب ریخته و روی آن را با آب پر کنید. ظرف را چند روز در دمای محیط قرار دهید. اگر آب عدس تمام شد، دوباره به آن آب اضافه کنید. توجه داشته باشید که هر بار نباید عدس را غرق آب کنید بلکه فقط با آب پاش آن را مرطوب کنید.
یک دستمال پارچه ای را با آب مرطوب کنید و روی عدس ها بگذارید سپس ظرف را کنار پنجره یا جایی که دارای هوای معتدل است، بگذارید. عدس ها را هر روز آبکشی کرده و دستمال را نیز مرطوب کنید. پس از این که عدس ها جوانه زدند آن ها را داخل ظرف مناسب ریخته و تا زمانی که سبز نشدند دستمال را از روی آن ها برندارید.
ظرف را در جایی که از نور مناسب برخوردار است قرار داده و نسبت به منبع نور بچرخانید تا یکدست رشد کنند. مدت زمان سبز شدن سبزه عدس، دو تا سه هفته است.
سبزه عید با دانه مرکبات درآب (سبزه شناور)
دانه های مرکبات را باید پوست بکنیم. به این منظور دانه ها را 24 ساعت در آب میگذاریم، سپس پوسته آن ها را با احتیاط جدا می کنیم. در کف یک ظرف سوراخ هایی ایجاد می کنیم و هسته های به دست آمده را در آن می گذاریم. کف تنگ را بسته به سلیقه خود آماده کنید، آن را پر از آب کرده
و ظرف حاوی هسته ها را روی دهانه تنگ قرار دهید. ظرف را با پارچه نخی نمدار می پوشانیم و آب را روی آن اسپری می کنیم که مرطوب بمانند و ریشه بزنند. بعد از مدتی ریشه می زنند البته سرعت رشد آن ها فرق دارد، مثلا دانه های لیمو شیرین زود تر سبز می شوند.
سبز کردن دانه مرکبات در خاک
برای اینکه دانه مرکبات زودتر سبز شوند آن ها را حدود 48 ساعت در آب نگهداری کنید تا خیس بمانند. پوسته آن ها را جدا کنید.
گلدانی که کف آن سوراخ دارد را از ماسه و خاک برگ پر کنید، دانه های پوست کنده را روی خاک بگذارید و روی آن را با خاک حدود 2 سانتی متر بپوشانید و آبیاری کنید. دانه ها را زیاد عمیق نکارید تا زودتر جوانه بزنند.
گلدان را در محیط خانه با نور کافی نگهداری کنید، هروقت خاک گلدان خشک شد آن را آبیاری کنید.
برای اینکه دانه ها زودتر جوانه بزنند به مدت دو روز، می توانید بطری نوشابه بدون در را از وسط بریده و روی گلدان بگذارید، یا کیسه فریزری را بردارید و از چند جا سوراخ های کوچکی درآن ایجاد کنید و روی گلدان بگذارید.
دانه ها بعد از 14-30 روز شروع به جوانه زنی می کنند.
سبزه عیدسبز کردن تخم کدو
تخم کدوی خام را به مدت دو روز خیس کنید. بعد از 48 ساعت آن ها را در کیسه نخی مرطوب ریخته و برای آنکه آب اضافی آن ها خارج شود داخل آبکش قرار دهید.
دو بار در روز کیسه را باز کرده و به دانه ها آب بدهید. برای اینکه تمام دانه ها از نور و رطوبت کافی استفاده کنند، هر از گاهی کیسه را جا به جا کنید.
بعد از گذشت 3 تا 4 روز جوانه زنی شروع می شود، در این مرحله آن ها را در ظرف مورد نظرتان بریزید به طوریکه پخش شوند و روی هم قرار نگیرند. کیسه فریزر یا سلفون را سوراخ سوراخ کنید و روی آن بکشید.
سبزه را به مدت 1-2 روز در داخل خانه و در جایی گرم و پر نور قرار دهید و روزی 3 بار با آبپاش آن ها را آبیاری کنید. بعد از گذشت دو روز کیسه را از روی سبزه برداشته و روزی 2 با آن را آبیاری کنید.
روز سوم سبزه را بیرون از خانه و زیر آفتاب ملایم قرار دهید و شب ها آن را به داخل خانه بیاورید. بعد از حدود 2 هفته سبزه شما آماده است.
منبع: کتاب کاله