مضرات حذف وعده شام و سحری در ماه رمضان

به گزارش عکس پارسی، وعده سحری و دو وعده افطار و شام، وعده های اصلی هستند. به ویژه افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، نوع غذا هایی که در وعده سحری خورده می گردد با تأمین انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی دارد.

مضرات حذف وعده شام و سحری در ماه رمضان

بعضی از روزه داران، در طول ماه مبارک رمضان، وعده شام را حذف می نمایند و یا اینکه شام می خورند و سحری را حذف می نمایند. در حالی که روزه داری صحیح، حفظ هر سه وعده غذایی است.

یکی از عادات اشتباه بعضی روزه داران، حذف وعده شام یا سحر است. یعنی اینکه اگر شام بخورند، سحری نمی خورند و یا اینکه وعده شام را حذف می نمایند و سحری می خورند.

کارشناسان تغذیه معتقدند که هر کدام از این وعده های غذایی، می بایست با تغییرات اندکی، حفظ شوند.

وعده سحری و دو وعده افطار و شام، وعده های اصلی هستند. به ویژه افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، نوع غذا هایی که در وعده سحری خورده می گردد با تأمین انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی دارد.

در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذا های سبک و در عین حال پر انرژی استفاده گردد. سعی گردد غذا به آرامی جویده گردد. در هنگام افطار بدن احتیاج به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند.

مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در آغاز افطار توصیه می گردد.

استفاده از غذا های سبک مثل فرنی، شیر برنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است.

انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) غذای مناسبی برای افطار است.

خوردن آش های غلیظ و چرب که میزان زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و بعلاوه حبوبات فراوان به علت ایجاد مسائل گوارشی در وعده افطار توصیه نمی گردد.

سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آب پز، کره و عسل غذا های مناسبی برای افطار هستند.

مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود گردد.

به طور کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و. در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می گردد، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می گردد.

شام به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد.

بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک اقدام به خوردن شام نمایند.

در وعده شام می توان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکو ها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد.

غذایی که در وعده شام خورده می گردد باید کم چرب و کم نمک باشد. پس از شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می گردد. مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به علت اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می گردد. سبزی ها و میوه ها هم چنین دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از یبوست یاری می نمایند.

در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، ماءالشعیر، آب میوه های صنعتی و انواع شربت ها، توصیه می گردد از آب آشام یدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربت های خانگی بسیار کم شیرین استفاده گردد.

از همین رو ضروری است، در وعده سحر از غذا های کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند استفاده گردد. اصولاً مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند.

بعلاوه میزان مناسبی از سبزی های مختلف (سبزی خوردن و سالاد) مصرف گردد.

سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن، از تشنگی و خشکی گلو که می تواند فرد را مستعد ابتلاء به بیماری کووید 19 کند، جلوگیری می نمایند.

مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی گردد.

مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می گردد.

نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند و توصیه می گردد در وعده سحر مصرف نشوند.

چای پررنگ به این علت که مدر است می تواند موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری گردد.

غذا های پر پروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذا های خشک و پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و بعلاوه غذا های چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند. به ویژه در شرایط فعلی که با شیوع بیماری کووید 19 روبرو هستیم، بهتر است در وعده سحر مصرف نشوند.

به طور کلی غذا های ساده و سبک مثل انواع پلو و خورشت در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذا های سبک تر شبیه وعده صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای بعد سحر می تواند مناسب باشد.

منبع: ایسکا نیوز

منبع: فرادید
انتشار: 1 شهریور 1401 بروزرسانی: 1 شهریور 1401 گردآورنده: par30pix.ir شناسه مطلب: 2071

به "مضرات حذف وعده شام و سحری در ماه رمضان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مضرات حذف وعده شام و سحری در ماه رمضان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید