تور ارزان عمان: طرز تهیه مسقطی شیرازی زعفرانی؛ نکات مهم در تهیه آن
به گزارش عکس پارسی، مسقطی نوعی حلوا و شیرینی است که جزو سوغات برخی از شهر های ایران مانند لار، بوشهر، سیرجان، بندرعباس و کازرون به شمار می آید. از دویست سال پیش، مسقطی وارد ایران شد. در واقع یکی از شیرینی ها و دسرهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است. نشاسته، شکر، گلاب، هل، روغن و زعفران مواد اولیه مورد استفاده در تهیه این شیرینی هستند. از انواع مغز پسته و بادام برای تزئین آن استفاده می گردد. طرز تهیه آن شبیه به طرز تهیه فرنی نشاسته است، اما مدت زمان تهیه آن خیلی طولانی تر است و بعد از آماده شدن، حالت کشسان به خود می گیرد. برای یادگیری طرز تهیه با ما در قسمت آشپزی از خبرنگاران بلاگ همراه باشید.
با تور ارزان عمان از سفری عالی برای کسب آرامش لذت ببرید و با شهرهای زیبای صلاله و مسقط عمان آشنا شوید.
نشاسته گل | 1پیمانه (نشاسته ای که به صورت تکه ای به فروش میرسه نه نوع پودری) |
آب | 10 پیمانه |
شکر | 4 پیمانه |
روغن مایع | 8 قاشق غذاخوری |
گلاب | 1 پیمانه |
پودر هل | 1 قاشق چایخوری |
دانه هل | سه تا چهار عدد |
زعفران دم نموده | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
مغز گردو، خلال پسته یا بادام(انواع مغزیجات) | 1پیمانه |
کره | درصورت تمایل 30 گرم |
پودر پسته | مقدار لازم |
ابتدا نشاسته را در آب سرد در قابلمه بریزید. با قاشق چوبی یا لیسک کاملا نشاسته را درآب حل کنید. حتی میتوانید اینکار را بادست انجام دهید و بعد از صافی رد کنید تا از حل شدن کامل نشاسته مطمئن شوید و تکه های نشاسته کامل حل گردد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مسقطی انار کشدار؛ مخصوص شب یلدا
سپس 4 پیمانه شکر را اضافه کنید. بعد 4 قاشق غذاخوری روغن مایع را در مخلوط آب و نشاسته و شکر بریزید. هم بزنید و قابلمه را روی حرارت بگذارید.
حرارت باید میانه باشد. دراین مرحله می توانید چند دانه هل را داخل قابلمه بندازید تا عطر و طعم هل حین پخت آزاد گردد.
مدام باید مخلوط را با قاشق چوبی هم بزنید. تا قبل از اینکه حلوا بجوشد باید مرتب هم بزنید. تا زمانی که حلوا آغاز به جوشیدن ننموده اصلاً ترکش نکنید و به صورت مداوم هم بزنید. اگر اینکار را نکنید ممکن است نشاسته گلوله گردد و حلوا خراب گردد.
دقت کنید که اصل مهم در تهیه مسقطی هم زدن مداوم آن است.
حدودا یک ساعت ممکن است اینکار طول بکشد و بعد آغاز می نماید به جوشیدن!
وقتی آغاز به جوشیدن کرد، دیگر احتیاجی به هم زدن مداوم نیست و میتونید ترکش کنید و هر از گاهی با قاشق چوبی هم بزنید. کم کم قوام پیدا میکنه و به غلظتی شبیه فرنی میرسد. زعفران را اضافه کنید.
و مجدد هم بزنید و اجازه بدید غلیظ بگردد. بعد گلاب را اضافه کنید و مجدداً هم زدن و مخلوط کردن مواد!
به جامانده روغن مایع را هم اضافه کنید و هم بزنید. من مقداری کره هم اضافه کردم که اگر مایل باشید میتوایند کره بهره ببرید طعم بهتری دارد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه 15 دسر پاییزی؛ گرم و خوشمزه????
اجازه بدهید ده دقیقه بجوشد و غلیظ بگردد. در مرحله بعد آجیل و مغزها را بیفزایید (من مغز گردو و بادام زمینی ریختم).
مجدداً یک ربع زمان بدهید تا همه مواد خوب مخلوط شده و حلوای مسقطی غلیظ گردد. تایم پخت مسقطی حدود دو تا سه ساعت است و زمانی که حالت کشسانی پیدا کرد و به قوام کامل رسید حرارت را خاموش کنید. کف قالب فلزی یا پیرکس را چرب کنید و بلافاصله بعد از برداشتن مسقطی و همانطور که داغ است مسقطی را داخل قالب یا ظرف پیرکس بریزید.
در مرحله ریختن مسقطی داخل ظرف، حتما باید مسقطی داغ باشد و گرنه سفت شده و خوب قالب نمی گیرد و شکل خودش را ازدست می دهد.
بعد از ریختن داخل قالب، تا داغ است مقداری پودر پسته، بادام یا نارگیل روی مسقطی بریزید و با دست کاملا فیکس کنید تا بچسبه. ظرف یا قالب را سه یا چهار ساعت بیرون از یخچال و بعد به یخچال منتقل کنید. یک شب داخل یخچال بماند بهتر است. بعد خارج نموده و با چاقوی تیز برش های مربعی بزنید و به هرشکلی دوست دارید تزیین و نوش جان کنید.
فوق العاده خوشمزه و خوش طعم است و برای پذیرایی، مهمانی و هر مراسمی که دارید میتوانید از این شیرینی خوشمزه بهره ببرید.
نکات مهم در تهیه مسقطی:
- مسقطی را بعد از آماده کردن می توانید در ظرف در بسته و در یخچال برای 3 تا 4 ماه نگهداری کنید.
- مسقطی یک شیرینی خوشمزه و پرطرفدار می باشد که به عنوان دسر و پیش غذا استفاده می گردد.
- برای اینکه مسقطی شما خوش عطر و خوش طعم تر گردد مقداری هل را به آن هنگام پختن اضافه کنید.برای خارج کردن مسقطی از قالب دقت کنید که آن را خراب نکنید. بهتر است ابتدا لبه های مسقطی را با یک چاقوی مرطوب از قالب جدا کنید و مدتی بگذارید در دمای محیط بماند. سپس آن را در بشقابی که مرطوب نموده اید برگردانید. به این ترتیب مسقطی بدون اینکه خراب گردد از قالب جدا خواهد شد.
- زمان تهیه و آماده سازی مسقطی در حدود 3 تا 4ساعت طول خواهد کشید. و به حوصله زیادی برای تهیه احتیاج دارد.
در یکساعت اول و تازمان جوشیدن، نباید حلوا را ترک کنید و مداوم باید هم بزنید. تا نشاسته به خوبی پخته گردد و بوی خامی آن گرفته گردد. اگر هم نزنید نشاسته گلوله و تکه تکه میگردد.
- تفاوت انواع مسقطی شیرازی در طعم دهنده ای است که روی آن می ریزند.
- مسقطی شیرازی در کنار کلوچه از قدیم الایام در شیراز پخت میشده و از نظر فرم ظاهری و نحوه سرو با مسقطی لاری تفاوت دارد.
- مسقطی لاری به صورت لقمه ای مثل گز یا به صورت کاسه ای است که خیلی نرم و خوشمزه است و حالت کشسانی دارد.
به یاد داشته باشید که هم زدن مداوم مسقطی در ابتدای کار در کیفیتش بسیار مؤثر است.
- بهتر است اشاره کنم که بعضی هم درمرحله پایانی پخت، مسقطی را دم میکنند که اینکار هم درکیفیتش تاثیردارد.
- مسقطی را میتوان در سینی وظرف های فلزی و پیرکس ریخت و بعد به قطعات کوچک برش داد و هم اینکه میتوان در کاسه و یا قالب های مختلف فلزی وسیلیکونی ریخت و مسقطی قالبی درست کرد به راحتی هم از قالب جدا میگردد. نوع قالبی این دسر هم بسیار زیبا و مجذوب کننده است.
بیشتر بخوانید: شب یلدا چی درست کنیم؟ 25 دسر و غذای یلدایی ????
منبع: اُکالا