پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با جدیت تمام در حال رصد فرونشست هاست
به گزارش عکس پارسی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس پیرو انتشار خبری با عنوان خطر موزه ای شدن تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد وجود دارد/ کشاورزی، کار دست میراث هخامنشیان داد در خبرگزاری ایلنا، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در شرح اداره کل میراث فرهنگی استان فارس آمده است:
در پی فرونشست هایی که از سال 1388 در مجموعه نقش رستم و تخت جمشید پدیدار شده است و نگرانی علاقه مندان و دلسوزان میراث فرهنگی را به دنبال داشته است، بر همین اساس پیگیرهای گسترده ای توسط پایگاه میراث جهانی تخت جمشید صورت است که از اهم فعالیت ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- برای آنالیز دلایل احتمالی فرونشست ها در آذر ماه 1389 یک تحقیق مفصل، کاملا علمی و مستند توسط دانشگاه شیراز بخش علوم زمین به سرپرستی پروفسور رئیسی (پدر هیدروژئولوژی ایران) که به سفارش پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اجرا شده، برداشت بی رویه آّب های زیر زمینی از منطقه محرز شد.
2- با توجه به ادله فوق الذکر انتها نامه های گسترده در سطح دکتری جهت پایش میزان فرونشست آب های زیر زمینی و همچنین پایگاه پژوهشی پارسه به صورت سالانه مورد مطالعه قرار گرفته است.
3- برای پایش میزان فرونشست ها نیز توسط مرکز مطالعات زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور دو ایستگاه در مجاورت آثار باستانی تخت جمشید و نقش رستم نصب شد و نتایج حاصل از داده ها نیز مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد.
4- دانشگاه شیراز به عنوان مرجع ذیصلاح و دارای توان کارشناسی تاکنون آنالیز های گسترده جهت رصد فرونشست ها در مجموعه های فوق الذکر و همچنین آثار حول این محوطه ها انجام داده اند و همچنان در حال فعالیت های گسترده در فراز آرامگاه های نقش رستم و کوه حسین است.
5- پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درصدد تملک اراضی حول محوطه های تاریخی است و تاکنون اقدامات چندی در این زمینه صورت پذیرفته است که ازجمله می توان به اراضی اطراف محوطه تاریخی نقش رستم اشاره نمود.
6- ساماندهی های گسترده در حریم این پایگاه صورت پذیرفته و تمامی فعالیت هایی که در حریم صورت می پذیرد توسط این نهاد رصد می شود و تیم های تخصصی با کارشنان مجرب تشکیل شده و فعالیت های رو به رشدی در این زمینه حاصل شده است.
7- برای ممانعت از برداشت آب های زیر زمینی در حرایم نیز نامه نگاری های مختلف با مراجع ذیربط از جمله استانداری، فرمانداری شهرستان، جهاد کشاورزی، سازمان زمین شناسی، اساتید زمین شناسی دانشگاه شیراز، سازمان آب منطقه ای فارس و ... انجام شده است و شاهد اقدامات بازدارنده جهت جلوگیری از برداشت بی رویه آب های زیر زمینی در سال های اخیر بوده ایم. شایان ذکر است با توجه به مستندات علمی مشکل کشاورزی دشت مرودشت به سال های اخیر بر نمی شود بلکه محصول سیاست های گذشته جهت کاشت محصولات پر آب (ذرت، برنج و ...) است.
لذا با توجه به موارد فوق الذکر و جهت صیانت از آثار فرهنگی و جلوگیری از پیشرفت این پدیده پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با جدیت تمام در حال رصد فرونشست هاست و با اقدامات بازدارنده اعمالی از سوی نهاد های ذیربط در صدور مجوز حفر چاه های عمیق و همچنین اصلاح الگوی کشت شاهد کنترل نسبی فرونشست ها در منطقه هستیم و همچنان کوشش و جدیت نهادها در فائق آمدن بر این معضل را می طلبد.
منبع: میراث آریا