طرز تهیه مربای هویج شیشه ای، کشدار و بدون شکرک
به گزارش عکس پارسی، مربای هویج از جمله خوش خوراک ترین انواع مربا در اغلب کشورهای دنیاست. شاید دلیلش اینه که می تونین از مربای هویج، علاوه بر وعده صبحونه، توی تهیه انواع دسر و انواع کیک و فیلینگ استفاده کنین. اما چگونه مربای هویج خوشمزه تهیه کنیم؟ طرز تهیه مربای هویج نگینی یا رنده شده مشابه همدیگه ست. شما فقط به مقداری هویج، شکر، آب و دیگر مواد پخت لازم دارید تا یک مربای هویج خوشمزه تهیه کنید. ما در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله خبرنگاران به شما درباره نکات شکرک و کپک نزدن و شفاف و کشدارشدن مربای هویج هم خواهیم گفت.
طرز تهیه مربای هویج در یک نگاه
برای تهیه مربای هویج، ابتدا هویج ها رو پوست بگیرین و با رنده درشت رنده کنین تا بافت لطیفی داشته باشن. بعد اون ها رو با دو لیوان آب داخل قابلمه بریزین و حدود 10 تا 15 دقیقه روی حرارت میانه نیم پز کنین. وقتی کمی نرم شدن، شکر رو اضافه کنین و هم بزنین تا کاملاً حل بشه. در ادامه گلاب، هل، پوست پرتقال یا لیمو و خلال پسته یا بادام رو اضافه کنین.
مربا رو با حرارت ملایم بجوشونین و هر چند دقیقه هم بزنین تا ته نگیره و کفش رو هم با قاشق بردارین. در 10 دقیقه سرانجامی، آبلیمو رو اضافه کنین تا هم طعم متعادل بشه، هم از شکرک زدن جلوگیری کنه. وقتی شربت مربا غلیظ شد و روی بشقاب سرد پخش نشد، یعنی مربا آماده ست و می تونین بعد از خنک شدن داخل شیشه بریزین و نگهداری کنین.
شما می تونین مقدار مواد اولیه و جزئیات مراحل طرز تهیه مربای هویج رو توی این مقاله بخونین.
مواد اولیه برای تهیه مربای هویج
| مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
| هویج رنده شده | 2 لیوان فرانسوی دسته دار (500 گرم) |
| شکر | 2 لیوان فرانسوی دسته دار (400 گرم) |
| آب | 2 لیوان فرانسوی دسته دار (400 میلی لیتر) |
| گلاب | 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار (50 میلی لیتر) |
| هل (ساییده شده) | نصف قاشق چای خوری (حدود 1 گرم) |
| رنده پوست پرتقال یا لیمو | 1 قاشق غذاخوری (5 گرم) (اختیاری) |
| خلال پسته یا خلال بادام | 2 قاشق غذاخوری (15 گرم) (اختیاری) |
| آبلیمو | 1 قاشق غذاخوری (10 میلی لیتر) |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 تا 20 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت مربا: 45 تا 60 دقیقه
مقدار کالری مربای هویج در 1 قاشق غذاخوری: 45 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه مربای هویج خانگی ساده
مربای هویج خانگی، هم طعم اصیلی داره و هم خیلی به صرفه براتون درمیاد. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه مربا هویج رو دنبال کنین.
مرحله اول: هویج ها رو آماده کنین
برای آغاز طرز تهیه مربای هویج ساده، هویج ها رو خوب بشورین و پوست شون رو بگیرین. بعد با رنده درشت، رنده شون کنین تا بافت مربا لطیف و یکدست بشه. اگه ترجیح می دین مربا ظاهر سنتی تری داشته باشه، می تونین هویج ها رو خلالی یا نگینی خرد کنین، ولی در این صورت، زمان پختش بیشتر می شه.
مرحله دوم: هویج ها رو نیم پز کنین
هویج های رنده شده رو داخل یه قابلمه لعابی یا استیل بریزین. دو لیوان آب بهش اضافه کنین و قابلمه رو روی حرارت میانه بذارین. بعد از جوش اومدن آب، شعله رو کم کنین و اجازه بدین هویج ها حدود 10 تا 15 دقیقه نیم پز بشن. در این مرحله، هدف فقط نرم شدن اولیه هویج هاست، نه پخت کاملشون.
مرحله سوم: شکر رو اضافه کنین
وقتی دیدین هویج ها کمی نرم شدن و هنوز آب توی قابلمه هست، شکر رو اضافه کنین. شکر و هویج رو هم بزنین تا شکر کاملاً حل بشه و با هویج ها مخلوط شه. از اینجا به بعد، مربا باید با حرارت ملایم بجوشه تا هم شربت غلیظ بشه، هم هویج ها به خوبی طعم دار بشن.
در صورت تمایل می تونین شکر رو از فروشگاه های به صورت و اینترنتی خریداری کنین.
مرحله چهارم: طعم دهنده ها رو اضافه کنین
توی این مرحله از درست کردن مربای هویج، بعد از اینکه شکر حل شد و مربا آغاز به جوشیدن کرد، نوبت اضافه کردن طعم دهنده هاست. گلاب، هل ساییده، پوست پرتقال یا لیموی رنده شده و خلال بادام () یا خلال پسته () رو اضافه کنین. این مواد هم عطر خوبی به مربا می دن، هم ظاهرش رو شکیل تر می کنن.
گلاب اعلا، خلال پسته و بادام رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله پنجم: کف روی مربای هویج رو بگیرین تا براق بشه
در طول پخت، هر چند دقیقه یه بار مربا رو هم بزنین تا ته نگیره و شکر به دیواره قابلمه نچسبه. اگه کف روی سطح مربا ظاهر شد، با قاشق بردارین تا مربا شفاف تر و خوش رنگ تر بشه. این کار باعث شفاف و براق شدن مربای هویج می شه.
مرحله ششم: آبلیمو رو اضافه کنین تا مربای هویج شکرک نزنه
حدود 10 دقیقه مونده به سرانجام پخت مربای هویج، آب لیمو رو اضافه کنین. این کار باعث می شه مربای هویج شکرک نزنه و طعم شیرینش کمی متعادل بشه. آبلیمو بعلاوه به ماندگاری مربا یاری می کنه و رنگش رو تثبیت می کنه.
برای خرید آبلیمو از فروشگاه های به صورت حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنید.
مرحله هفتم: تست غلظت مربای هویج انجام بدین
برای اینکه مطمئن بشین مربای هویج آماده ست، یه قاشق از شربت مربا رو روی یه بشقاب سرد بریزین. اگه شربت سریع پخش نشد و حالت غلیظ و کش دار داشت، یعنی مربا به قوام رسیده و آماده ست.
مرحله آخر: مربای هویج رو توی شیشه بریزین
وقتی مربا آماده شد، بذارین کمی خنک بشه. بعد اون رو داخل شیشه های تمیز و خشک بریزین. درب شون رو محکم ببندین و اجازه بدین کاملاً سرد بشن. بهتره شیشه ها رو بعد از خنک شدن کامل، داخل یخچال نگهداری کنین تا طعم و کیفیت مربای هویج حفظ بشه.
شما می تونید انواع رو به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
روش تهیه مربای هویج با ژلاتین
برای تهیه مربای هویج کش دار و شفاف با ژلاتین، بعد از پخت مربا به روش قبل و رسیدن به قوام دلخواه، حدود 1 قاشق غذاخوری پودر ژلاتین رو با 4 قاشق غذاخوری آب سرد مخلوط کنین و بذارین 5 دقیقه بمونه تا حالت اسفنجی پیدا کنه. بعد اون رو روی بخار آب () بذارین تا کاملاً حل و شفاف بشه.
در 5 دقیقه سرانجامی پخت، ژلاتین حل شده رو به مربا اضافه کنین و خوب هم بزنین تا با شربت ترکیب بشه. این کار باعث می شه مربا بعد از سرد شدن، بافت کش دار و براق تری پیدا کنه بدون اینکه شکرک بزنه.
رو به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
نکات مهم در طرز تهیه مربای هویج
- اگه دوست دارین مربای هویج رنگ طلایی تری داشته باشه، می تونین در اواخر پخت کمی زعفران دم نموده اضافه کنین. این کار هم رنگ رو بهتر می کنه، هم عطر خاصی به مربا می ده.
- اگه مربای هویج خیلی شیرین شد یا طعمش یکنواخت بود، نگران نباشین. با کمی پوست مرکبات یا چند قطره آبلیمو می تونین طعمش رو متعادل کنین. فقط مراقب باشین که بیش از حد ترش نشه و طعم اصلی هویج حفظ بشه.
- برای بافت لطیف و پخت یکنواخت هویج، از رنده درشت استفاده کنین. رنده ریز باعث له شدن و کدر شدن مربا می شه.
- مربای هویج باید با حرارت ملایم بجوشه. حرارت زیاد باعث تبخیر سریع آب و سفت شدن هویج ها می شه.
- شکر رو بعد از نیم پز شدن هویج ها اضافه کنین تا هم بهتر جذب بشه، هم از سفت شدن بافت مربای هویج جلوگیری کنه.
- برای پختن مربای هویج قابلمه لعابی یا استیل ضخیم انتخاب کنین تا حرارت، به صورت یکنواخت پخش بشه و مربا ته نگیره. قابلمه آلومینیومی ممکنه رنگ و طعم مربا رو تغییر بده.
برای کشدار شدن مربای هویج چه کنیم؟
- مقدار شکر باید متناسب با وزن هویج باشه. معمولاً برای 500 گرم هویج، حدود 400 تا 500 گرم شکر لازمه. شکر کافی باعث غلظت و کش دار شدن شربت می شه.
- مربا رو روی شعله کم بپزین تا شربت به مرور غلیظ بشه. حرارت زیاد باعث تبخیر سریع آب و سفت شدن بافت هویج می شه، در حالی که حرارت ملایم به قوام طبیعی یاری می کنه.
- در 5 تا 10 دقیقه سرانجامی پخت، 1 قاشق غذاخوری آبلیمو اضافه کنین. این کار هم از شکرک زدن مربا جلوگیری می کنه، هم به غلظت شربت یاری می کنه.
- قابلمه لعابی یا استیل ضخیم انتخاب کنین تا حرارت یکنواخت پخش بشه و شربت بهتر غلیظ بشه. قابلمه های نازک یا آلومینیومی ممکنه باعث ته گرفتن یا تغییر رنگ مربا بشن.
- افزودن کمی زعفران در اواخر پخت، علاوه بر رنگ و عطر، به غلظت و کش دار شدن شربت یاری می کنه چون زعفران خاصیت تثبیت کننده داره.
چرا مربا هویج شکرک می زنه؟
مربای هویج معمولاً به خاطر ترکیب مواد و نحوه پخت ممکنه بعد از مدتی شکرک بزنه. دلایل شکرک زدن مربای هویج شامل موارد زیر می شه:
- زیادی بودن مقدار شکر نسبت به هویج. اگر مقدار شکر بیش از حد باشه یا نسبتش با هویج متعادل نباشه، احتمال شکرک زدن بالا می ره.
- وقتی مربا به مقدار کافی نجوشه یا با حرارت زیاد پخته بشه، شربت فرصت کافی پیدا نمی کنه که به قوام طبیعی برسه و بعد از سرد شدن، کریستال های شکر تشکیل می شن.
- آبلیمو یا جوهر لیمو در سرانجام پخت باعث جلوگیری از شکرک زدن می شن. اگه اضافه کردنشون رو فراموش کنین، شربت بعد از مدتی شکرک می زنه.
- نگهداری مربا در یخچال یا محیطی با رطوبت بالا ممکنه باعث شکرک زدن بشه، مخصوصاً اگه شربت به مقدار کافی غلیظ نباشه.
- وقتی مربا بعد از خاموش کردن شعله زیاد هم زده بشه، ممکنه شکر دوباره کریستالیزه بشه و شکرک بزنه.
برای از بین بردن شکرک مربای هویج چه کنیم؟
برای اینکه شکرک مربای هویج از بین بره، مراحل زیر رو انجام بدین:
مربا رو داخل قابلمه بریزین و کمی آب جوش بهش اضافه کنین. قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارین تا شکرک ها حل بشن. مواد رو هم بزنین تا شربت دوباره یکدست و شفاف بشه.
در سرانجام، کمی آبلیمو یا جوهر لیمو اضافه کنین تا از شکرک زدن مجدد جلوگیری کنه. بعد از حل شدن کامل شکرک، اجازه بدین مربا کاملاً خنک بشه و دوباره بسته بندی کنین.
چرا مربای هویج زود کپک می زنه؟
- اگه مقدار شکر کمتر از حد استاندارد باشه، مربا زود کپک می زنه.
- اگه مربا به مقدار کافی نجوشه یا شربتش رقیق باشه، رطوبت بالا باقی می مونه و محیط مناسبی برای رشد کپک ها ایجاد می شه.
- اضافه کردن آبلیمو در سرانجام پخت، هم از شکرک زدن جلوگیری می کنه، هم خاصیت ضد کپک داره. نبودش احتمال فساد رو بالا می بره.
- اگه شیشه هایی که مربا هویج رو توش می ریزین، کاملاً خشک و تمیز نباشن یا درب شون خوب بسته نشه، هوا و رطوبت وارد می شه و کپک زدن رو تسریع می کنه.
- استفاده از شیشه های بزرگ یا پلاستیکی که زیاد باز و بسته شن، به خاطر ورود هوا و دیرمصرف شدن، باعث کپک زدن مربا می شه. مرباها رو توی بطری های کوچیک بریزین تا زود تموم شن.
- مربایی که خوب نپخته باشه، حتی توی یخچال هم کپک می زنه چون رطوبت و قند آزادش برای رشد قارچ ها کافیه.
- استفاده از قاشق مرطوب یا آلوده برای برداشتن مربا، باعث ورود میکروب و کپک زدن می شه.
طرز تهیه مربای کدو حلوایی با و بدون آهک
فوت و فن های خوشمزه شدن مربای هویج
1- برای طرز تهیه مربای هویج بدون شکر باید چه کار کنیم؟
می تونین مربای هویج رو بدون شکر درست کنین، ولی باید از شیرین کننده های طبیعی مثل شیره انگور یا خرما استفاده کنین. البته در این صورت مربا ماندگاری کمتری داره و بهتره در یخچال نگهداری بشه.
2- می تونیم برای تهیه مربای هویج از هویج پخته استفاده کنیم؟
نه، بهتره از هویج خام استفاده کنین چون هویج پخته شده بافت نرم تری داره و ممکنه موقع پخت مربا له بشه و ظاهر خوبی نداشته باشه.
3- ماندگاری مربای هویج چقدره؟
اگه مربا خوب پخته شده باشه و در ظرف تمیز و دربسته نگهداری بشه، تا 6 ماه داخل یخچال قابل نگهداریه. در دمای محیط، بیشتر از 2 تا 3 هفته توصیه نمی شه مگر کاملاً قوام دار و بدون رطوبت باشه.
4- می شه مربای هویج رو فریز کرد؟
فریز کردن مربای هویج توصیه نمی شه چون بافت و شربت مربا بعد از یخ زدایی ممکنه جدا بشه یا حالت آبکی پیدا کنه.
منبع: افق کوروش